Terug naar het overzicht

Een restschuld, heb ik dat?

De laatste jaren zijn de huizenprijzen in Nederland flink gedaald. Dit betekent dat een hypotheek hoger kan zijn dan de huidige marktwaarde van uw woning. Een huis staat dan ‘onder water’ en bij verkoop ontstaat er een restschuld. Heeft u kans op een restschuld? En is dat erg? Dat hangt helemaal af van uw situatie.

Voor veel woningbezitters waarvan de woning onder water staat, biedt de huidige markt ook kansen. De prijzen van andere woningen zijn ook gezakt en de rente is momenteel zeer laag. Bovendien zijn banken in veel gevallen bereid om restschuld bij verkoop van de woning mee te financieren in de hypotheek voor een nieuwe woning of door middel van een consumptief krediet. Daarnaast heeft ook de overheid maatregelen getroffen door bijvoorbeeld de rente op een restschuld fiscaal aftrekbaar te maken.

Voorzichtig geschat staan in Nederland nu zo’n miljoen huizen onder water. Dat betekent dat bij meer dan 1 miljoen woningbezitters de marktwaarde van hun woning lager is dan de hoogte van hun hypotheek. Deze zogenaamde onderwaarde openbaart zich bij verkoop van de woning als restschuld. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een website ontwikkeld om u als woningbezitter te informeren over de mogelijkheden bij onderwaarde van de woning of een restschuld in geval van verkoop.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie een aanvullend gesprek hieromtrent wensen, kunt u contact opnemen met onze hypotheekadviseur Bart Berenschot. Bart is bereikbaar op het volgende telefoonnummer (0544) 463863.

Meer info is te vinden via: www.restschuldinfo.nl