Terug naar het overzicht

Laat Steentjes de voorwaarden van je autoverzekering checken

Vaak gaan mensen pas naar de voorwaarden van hun autoverzekering kijken wanneer er zich een probleem voordoet. Toch kan het je aanzienlijk geld besparen als je al tijdens het selectieproces aandacht besteedt aan de kleine lettertjes of dit laat doen. Wie zich bij het kiezen van een autoverzekering alleen richt op de premie, doet zichzelf tekort.

In dit artikel op Finfin vind je de belangrijkste polisvoorwaarden voor een autoverzekering. Een daarvan heeft betrekking op de situatie bij totaal verlies van de auto. Veel mensen gaan ervan uit dat als ze een volledig cascoverzekering hebben afgesloten voor hun nieuwe auto, alles wel goed zit. Echter, er zijn aanzienlijke verschillen tussen de uitkeringsregelingen, vooral in verband met het verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde.

In het derde verzekeringsjaar van een nieuwe auto blijkt dat bij meerdere verzekeraars de voorwaarden voor uitkering veranderen. Op dat moment biedt 32% van de aanbieders een uitkering op basis van de dagwaarde en slechts 55% nog een uitkering op basis van de (veel) hogere actuele nieuwwaarde. De overige aanbieders hanteren afschrijvingen op de nieuwwaarde of de aanschafwaarde. Het is ook van belang om te letten op de dekking bij tussentijdse prijsstijgingen, aangezien dit niet altijd standaard is meeverzekerd. Dit is onderzocht door het onderzoeksbureau MoneyView.

Ook voor tweedehands auto’s is het de moeite waard om te vergelijken. In het eerste verzekeringsjaar biedt 87% van de aanbieders een uitkering op basis van de aanschafwaarde. De overige 13% keert schade uit op basis van de (lagere) dagwaarde. In het tweede jaar zijn er meer aanbieders die, in plaats van de aanschafwaarde, de dagwaarde vergoeden of de aanschafwaarde verminderen met een vaste afschrijving. De aanschafwaarde is dan nog steeds van toepassing bij 76% van de verzekeringen, zoals onderzocht door MoneyView.

Ook de schadevrije jaren zijn een belangrijk element om mee te nemen in je vergelijking. Verzekeraars moeten schadevrije jaren op een uniforme manier berekenen, maar ze bieden niet allemaal dezelfde korting en de korting is niet overal gelijkmatig verdeeld. Als je als verzekerde bewust kiest voor de meest voordelige autoverzekering, kan dit veranderen bij een wijziging in het aantal schadevrije jaren. De goedkoopste verzekering kan na één schadegeval wel eens een van de duurdere verzekeringen worden.

 

Laat Steentjes Verzekeringen vrijblijvend de verzekeringspremie inclusief voorwaarden van jouw autoverzekering checken! Neem hiervoor contact op door te bellen naar: 0544 – 37 22 20.

 

Bron: Adfiz